Plovoucí podlahy - úvod do problematiky

05.12.2012 05:37

Doma se chceme cítit co nejlépe. Je to místo, kam se rádi vracíme, a tomu podřizujeme i výběr nábytku a dalších předmětů, které mají být součástí našeho domova. Někdy však možná trochu zapomínáme, jak důležitým pvkem, spoluvytvářejícím přijemné a osobité prostředí, je správně zvolená podlaha.

Jedním z nejkrásnějších přírodních materiálů, který obohatí každý interiér, je dřevo. Masivní dřevěné podlahy – parkety, vlysy, palubky či v posledních letech tolik oblíbené plovoucí podlahy – jednak dobře vypadají, jednak se dají snadno udržovat. To je nesporně i důvod, proč se dnes lidé pro ně rozhodují stále častěji.

Zatímco u většiny podlahových krytin po jejich opotřebení nezbývá než je vyhodit, parkety, vlysy a palubky stačí obrousit a obnovit několika vrstvami speciálních povrchových laků. Může se stát, že se v důsledku sesychání nebo naopak bobtnání masivních dřevěných podlah vytvoří spáry. V takovém případě je vyplníme speciálním tmelem, podlahu obrousíme a znovu nalakujeme. Jedním ze způsobů, jak vzniku spár zabránit, je vytvoření jakéhosi sendviče, v němž jsou vlákna orientována různými směry, čímž se možné změny tvaru dřeva redukují. Konstrukčně jde vlastně o kopii starých zámeckých parket.

Třívrstvé parkety upoutají sympatickou přirozeností. Ořech je nadčasový.

Foto (c) PARADOR / AVANTI

 

Povrchová úprava lakem zdůrazňuje proměnlivost barev a žilkování dřevěných podlah. Pokud však budeme mít na zřeteli i ekologické aspekty, patrně zvolíme podlahy upravené voskovými oleji. Tato úprava se provádí již při výrobě a po nějakém čase se obnovuje i na podlahách položených v interiérech. Voskový olej neobsahuje chemicko-syntetické produkty, pochází z rostlin, především ze lnu. Vosk je směsí včelího vosku a carnauba – vosku z listu stejnojmenné brazilské palmy. Podlaha opatřená voskovým olejem klade vyšší nároky na údržbu, ale při správné péči si zachovává svůj zvláštní, sametové hebký charakter, zůstává stále přírodně čerstvá a krásná. Drobné nedostatky lze navíc místně opravit, zatímco u lakovaných podlah musíme obrousit a nalakovat celou plochu.

Obdobou starých zámeckých parket je plovoucí podlaha. Deska s nášlapnou dřevěnou nebo laminátovou plochou není pevně připevněna k podkladu, ale leží na pružné podložce, což jí umožňuje, aby na ní mohla dilatovat. Podložka navíc z velké části tlumí kročejový hluk. Dilatační spáry se překryjí lištami uchycenými ke stěnám, takže nedochází k porušení celistvosti vlastní podlahy. Plovoucí podlahu odděluje od nosného podkladu a od všech vertikálních konstrukcí, jako jsou stěny, stoupačky apod., systém dělicích vrstev se speciálními funkcemi.

Povrchová úprava desek se provádí přímo ve výrobě. Díky tomu je jejich povrch kvalitnější a montáž rychlejší. Jednotlivé lamely nebo dílce se upevňují nejčastěji na pero a drážku. Takové podlahy jsou velmi odolné a snadno se udržují, což ocení zejména alergici a astmatici.

Zatímco se klasické parkety a vlysy vyrábějí z plného, i když tvrdého dřeva, většinou z buku či dubu, lamely plovoucích podlah tvoří několik vrstev, nejčastěji tři. Vrchní nášlapná vrstva pochází z ušlechtilého dřeva, zbývající dvě ze dřeva, plnícího pouze konstrukční účely. Desky mají povrchovou úpravu buď z tenké, asi 0,7 mm silné nášlapné vrstvy, nebo ze silné dřevěné dýhy. Plovoucí podlahy s tenkou nášlapnou vrstvou jsou levnější, ale nášlapná vrstva se musí častěji obnovovat, protože ji nelze brousit. Za desky opatřené silnou dřevěnou dýhou sice zaplatíme víc, ale mohou se po letech užívání přebrousit a znovu nalakovat. Jsou tedy trvanlivější a vydrží i více generací.

Parador Bellano-Click jsou jediné třívrstvé parkety s patentovaným systémem AUTOMATIC-CLICK: Bez použití lepidla se rychle a perfektně pokládají a dá se po nich okamžitě chodit. Ideální, pokud chcete bez čekání krásněji bydlet.

Kresba (c) PARADOR / AVANTI

 

Plovoucí podlaha v kuchyni? Dřevěnou plovoucí podlahu se nemusíme bát položit ani do kuchyní, kde ostatně klasická dřevěná podlaha byla obvyklá, ale musíme se vyvarovat působení vody. Proto v nejbližším okolí myčky, pračky, dřezu či pracovních ploch, kde hrozí vylití vody na podlahu, raději použijeme dlažbu nebo PVC či linoleum. Pokud přece jen dřevěnou podlahu polijeme vodou, co nejrychleji louže vody vytřeme a plochy včetně drážek vysušíme. Pokud se voda dostane do kontaktu s povrchově neošetřeným dřevem, materiál vodu nasaje, nabobtná a dojde k vyboulení ploch.

Pokud se přece jen rozhodneme použít dřevěnou plovoucí podlahu v kuchyni, měli bychom zvolit parketové díly s přesnými rozměry, aby mezi nimi nebyly spáry, v nichž by se držely nečistoty. Pro silně namáhané prostory, tedy i kuchyni, zvolíme spíše tvrdé druhy dřeva, jako jsou jasan nebo dub, do méně namáhaných prostor si můžeme dovolit břízu, borovici a někdy i smrk. Zajímavě vypadá i kombinace dvou či více druhů dřeva na jedné podlaze. Opotřebení podlahy není jen otázkou tvrdosti zvoleného dřeva, ale i jeho barvy a struktury. Dříve je viditelné na světlejší podlaze z buku nebo javoru než třeba z dubu.

Levnější alternativu tvoří laminátová plovoucí podlaha, kdy dřevo nahradí syntetický materiál, jako je plast a laminátové imitace. Nejlevnější jsou laminátové plovoucí podlahy zhotovené z dílců s povrchem z melaminové pryskyřice. Jejich vzor imituje dřevo, někdy ale také dokonce kámen, dlažbu i jiné podlahoviny. I když jsou oproti podlahám dřevěným odolnější i levnější, a moderní technologické postupy je dovedly téměř k dokonalosti, přece jen se jedná o imitaci, která se dřevěným podlahám nevyrovná. Stín a struktura dřevem opatřených lamel jsou totiž jedinečné a jednotlivé lamely se od sebe velmi jemně liší, zatímco laminátové svůj vzor pravidelně opakují.

Důležitou vlastnost laminátových plovoucích podlah představuje nosný materiál podkladové části. Dřevotřískový podkladový materiál je méně odolný, dřevovláknité desky HDF nebo MDF jsou v oblasti pera pevnější, a proto odolnější. Nosná část laminátových plovoucích podlah špatně snáší vodu. Proto někteří výrobci impregnují oblast per a drážek už při výrobě. 

Krásnou a dekorativní podlahu vytvořit také parketové dílce. Použitím různých druhů dřevin a kombinací obrazců na jednotlivých dílcích jednotného rozměru získáme široké spektrum vzorů. Moderní dílce jsou opatřeny perem a drážkou, umožňujícími rychlou montáž bez pevného spojení s podkladovou vrstvou, a někdy i pěti a více vrstvami speciálního laku tvrzeného UV zářením.

O něco dražší než laminátové plovoucí podlahy jsou plovoucí podlahy s tenkou nášlapnou dřevěnou vrstvou, které nelze brousit. Nejdražší, ale trvanlivější jsou desky opatřené silnou dřevěnou dýhou, které se mohou několikrát obrousit a znovu nalakovat.

Při výběru plovoucích podlah musíme porovnat výši ceny s kvalitou výrobku a jeho užitnými vlastnostmi. Je zřejmé, že dřevěná podlahová krytina, která vydrží i padesát let, nemůže být stejně levná jako podlahová krytina s poměrně krátkou životností. V neposlední řadě se vyplatí věnovat velkou pozornost výběru materiálu, který bude odpovídat našim potřebám a požadavkům.

Ve speciální podlahové liště se mohou kabely zcela jednoduše skrýt. Jsou ideální pro uložení kabelů před omítkou a k dodatečnému uložení bez náročných zednických prací. Tak mohou být používány elektrické a jiné přístroje v místnosti všude tam, kde jsou právě zapotřebí. Žádný kabel není vidět a lišta svým stylem vhodně doplní vlastní podlahu.

Foto (c) PARADOR / AVANTI

 

Údržba plovoucích podlah

Pro běžnou údržbu většinou postačí čištění vysavačem, mopem nebo jemným smetákem, ulpívající nečistoty pak odstraníme mírně navlhčeným hadrem. Na větší nečistoty můžeme použít tekutý čistič bez amoniaku, ale zejména u laminátových plovoucích podlah bychom si raději měli ověřit, zda nepoškozují povrch. Dřevěné lakované podlahy zhruba každé dva měsíce opatříme ochranným filmem parketového poliše. Nepřítelem laminátových a dřevěných lakovaných povrchů jsou tvrdé a ostré předměty. Nečistoty průběžně odstraňujeme a měli bychom instalovat i vhodné čisticí zóny nebo alespoň rohožky. Nábytek, zejména stoly a židle, opatříme podložkami. Pokud máme nábytek s kolečky, měla by to být kolečka měkká, určená pro tvrdé podlahy. Předcházet bychom měli především proražení podlahy. Plovoucí podlahy nemají rády vodu. Spárami a narušeným povrchem může proniknout do jádra a způsobit bobtnání. Rozlité tekutiny všeho druhu proto okamžitě setřeme, aby nezanechaly stopy. Skvrny od asfaltu, podrážek a podobně vyčistíme technickým benzinem, od propisovaček, rtěnek a barvicích pásek lihem. Nikdy nepoužíváme drátěnku nebo čisticí písek.

Vrypy na povrchu laminátových plovoucích podlah opravíme za tepla speciální pryskyřicí, nebo tmely v barvách dezénu. Případné škvíry ve spojích desek vyplníme speciálním tmelem. Povrch laminátových podlah nikdy nebrousíme. Při mechanickém poškození vyměníme jednotlivé lamely. Pokud dojde k poškrábání laku na dřevěných podlahách, naneseme novou vrstvu, nejlépe disperzním akrylátovým lakem, aniž by se dřevo brousilo. Tak se nesníží jeho tloušťka a životnost. Před lakováním povrch dokonale očistíme od nečistot a zdrsníme jemným přebroušením. U plovoucích dřevěných lamelových podlah s nášlapnou vrstvou ze dřeva o tloušťce 2 až 6 mm můžeme provést nejen obnovu laku, ale i hloubkové broušení, a to dokonce několikanásobné. Zbrousíme celou vrstvu laku a poškozenou vrstvu dřeva, potom naneseme jednu základní a dvě povrchové vrstvy laku. Pokud je nášlapná vrstva silná jen 1 mm, hloubkové broušení provést nelze a musíme vyměnit celé lamely. I desky s tenkou vrstvou ochranného laku mohou mít dlouhou životnost, pokud se jejich ochranná vrstva včas obnoví. Trvanlivé jsou rovněž desky, jejichž povrch kryje ochranná vrstva na bázi laminátu. Dojde-li k proražení lamely, nebo k jejímu znehodnocení, musí se vyměnit i u podlah se silnější nášlapnou vrstvou.

 

Pokládka plovoucí podlahy na teplovodní podlahové topení je možná. Její skladbu můžete volit podle uvedeného schématu:

1 = podlaha (zde Parador) / 2 = podložka Duo-Protect / 3 = cementová vrstva / 4 = teplovodní trubka / 5 = PE-fólie / 6 = tepelná izolace / 7 = spodek z hrubého betonu / 8 = okrajové tlumící pásy / 9 = obvodová lišta na příchytkách

Kresba (c) PARADOR / AVANTI

 

 

Zpět